onsdag 24 april 2013

och du kommer nicka lika säkert som du nickar nu.De svarta kråkorna i min sovrumsvägg har fått små ungar. Våren väcker oss tidigt varje morgon med fågelrop och Gav står inte längre ut att sova hos mig när han har sina lediga dagar.
Men nu är han här hela tiden, sida vid sida ligger vi i min säng och jag ser hur morgonsolen bildar ränder över hans ansikte från persiennerna.
När våren är här och har lagt sig för att stanna vaknar hela världen upp en timma tidigare, medan han och jag ligger kvar i sängen på skrynkliga lakan långt in på dagen. Vi talar om döden och saknad. Om att åldras och försvinna. Jag viskar hur mycket jag är rädd för döden och allt den tar så nära det bara går och han måste be mig att säga det igen för att det är så tyst.
Vi pratar i timmar om de saker som skrämmer oss mest av allt och det känns tryggt att jag inte är ensam om att vara rädd. Vi är två.
Han berättar att han kommer bli gammal och bli sjuk i alzheimers.
"Det kan du inte veta säkert" säger jag med pannan lutad mot hans ryggslut. Men han nickar. Jo. Alzheimers ligger på båda sidor av familjen.
Vi ligger tysta en liten stund och lyssnar till våren utanför fönstret. Plockar upp tankar och sparar dom i fickorna.
" Då kommer jag sitta vid din sida varje dag" säger jag. " Och du kommer inte komma ihåg vem jag är men jag kommer ta din hand och säga mitt namn och du kommer säga ditt. Och du kommer undra vem jag är och fråga om jag vill ha socker i kaffet, och jag kommer nicka. Och vi kommer tala med varandra bara några minuter innan du känner att det är något speciellt med oss två. Och jag kommer hålla med och säga att det känns som att vi känt varandra hela livet. Visst gör det? frågar jag och du nickar. Så där säkert som du nickar nu. Och du kommer falla i kärlek med mig om och om och om igen."
Han ler och dra mig intill sig och kryper in med näsan under min haka och säger:
"Jag längtar till att växa och bli gammal tillsammans med dig"

5 kommentarer:

  1. veldig vakkert skrevet!

    SvaraRadera
  2. så fint att känna att man vill bli gammal tillsammans med någon! fint skrivet!

    SvaraRadera
  3. Du är fantastisk, jag hoppas du vet det.

    SvaraRadera