onsdag 3 oktober 2012

mitt september

Hit flyttade jag. Där kullarna är höga och gröna.  Och gatorna är smyckade med gamla byggnader och trånga barer. Här är luften frisk och jag varje dag suckar över alla mina fina hattar jag har som jag aldrig kommer kunna bära på grund av den ständiga blåsten. Men fint är det. Ja jävlar va fint.

Edinburgh, Skottland

 Jag har längtat så fruktansvärt länge efter att få bo här. Min favoritstad. Och nu är jag här. De två första veckorna glömde jag nästan bort livet hemma i Göteborg men när allt började sjunka in och blev till verklighet, när jag insåg att jag inte kommer åka tillbaka började saknaden efter familjen och vännerna knacka på bröstkorgen. Grät varannan natt och min Ida fick ligga bredvid och säga att det går över. Det gör det.  Man hamnar på en plats där allt är nytt, men efter ett tag så kommer man på sig själv att kalla det hemma när man pratar med någon främling vid baren och man ler från tårna upp till nästippen.
Grät och snorade när jag pratade med syrran på skype. om en vecka är hon här och gosar i min säng. Vilken jävla lyx.

Jag flyttade in i en jättefin 4a tillsammans med tre andra tjejer. Två vänner från Sverige och söta Catty från Irland. Alla tre flyttade hit för 2 år sedan. Vi har trägolv och högt i tak och med en utsikt över Arthur's Seat. Från köksfönstret på torsdagskvällarna ser man gamla par öva ballroom danser i huset mitt i mot och utanför biblioteket  på andra sidan gatan sitter två gamla gubbar utan tänder och varje dag och berättar historier för varandra. Vi bor i ett område som heter Morningside vilket är lite utanför centrum. Ett lite lugnare kvarter med mycket restauranger och 2hand butiker. Känner mig så himla hemma här. Alla år jag har varit här och hälsat på så har jag alltid tyckt om Morningside bäst,blev så himla glad när vi fick lägenheten här. Mina rumskamrater är de finaste jag har. Vi skrattar och busar, bråkar och tjatas. Vi tröstar och kramas. Dricker vin med tända ljus och berättar spökhistorier under lakanen. Ett par veckor efter att vi flyttat in upptäckte vi att ett av sovrummen hade vägglöss. Asså hjälp. 
Fick ringa pest control som kom och spreya hela lägenheten. Vi fick packa ner allt i flyttlådor igen och knö in allt i vårt lillalilla badrum. Men nu är det luuugnt. Pjhuuuu. Så nu kan jag sova med bara trosor igen utan att ha panik och bjuda över pojkar heeeehe.
lilla badrummet

Morningsideroad

utsikt från ett av köksfönsterna a foggy day

 Ida och Catty studerar foto på ett av universiteten här och Bintou studerar socionom på Edinburgh College som jag också pluggar vid. Jag läser Academic English som är en heltidskurs på ett år. Jag älskar min nya skola och klass. Det är en rätt stor skola och påminner om ett highschool från en amerikansk budget film. AE är en engelsk språkkurs som lär ut en högre avancerad grad av engelska språket. Alltså ett språk man använder om man skriver tex uppsatser på universitet eller något liknande. Det är rätt svårt men jag klarar mig. Det är mest den jobbiga grammatiken som jag glömt bort från gymnasiet som tar emot. Men jag börjar bli bättre på det än mina skottar sååå liiiksoom, man lär sig ju. Jag går tre dagar i veckan från 9-4 så på fredagarna lyssnar jag inte så värst mycket den sista timmen för då har min hjärna annat för sig. Som typ helgplaner och stillbilder av pojkhuden.
en liten regnbåge från klassrummets fönster.
 På fredagar bjuder man över människor på middag. Eller har fester och annat skoj. Hade redan ett gäng med vänner här innan jag flytta hit som har tagit hand om mig min första månad. Dom är roliga och knäppa. Dom får mig att skratta och busa. Precis så som det ska vara. Vi dansar på dansgolv eller sitter på pubar. Går på promenader och allt sånt där som alla gör. Men skoj har vi och dom kommer ge mig historier som jag kommer återberätta för barnbarnen en vacker dag i min blommiga soffa i ett dammigt vardagsrum.
Och så är det ju den där killen. Som jag är så hiskeligt förälskad i. Som jag drömmer om och har längtat efter.  Vi har det bra, sen lite sämre. Vi vet var vi står men sen försvinner det. Fram och tillbaka. Gungeligung. Men.
Åh hans kyssar, hans kyssar.

 

Japp, så har min senaste månad sett ut. Jag hoppa det kommande blir lika bra. Nu ligger jag i sängen med feber och är uttråkad i varje cell av kroppen. Suck.
Kan ni inte berätta något roligt från era september?



16 kommentarer:

  1. Heihei! Jeg sitter på mitt eget lille Edinburgh-kjøkken, like ved der du bor, i Bruntsfield! Jeg lager lasagne og hører på Jeff Buckley og vurderer å lese litt til et seminar neste uke. Tjolahopp!

    SvaraRadera
  2. vad mysigt du verkar ha det i nya staden! skoj att se

    SvaraRadera
  3. när jag såg ditt inlägg i min läslista så tänkte jag åh, jag måste kommentera och säga men fasen vad fint, jag bodde där förra hösten och jag saknar det till tusen etc, sen läste jag resten av inlägget och upptäckte att du till och med bor med några av dem jag pluggade med då (läste en fotokurs)! haha. och jag har varit på fest i den där lägenheten också. så himla fint. världen är allt bra liten!

    SvaraRadera
  4. vad kul du verkar ha det!

    SvaraRadera
  5. gud man blir ju lite sugen på att dra dit själv! mitt september var som alla andra månader. men det gör inget. jag hade ju min pojke att pussas med. och han blir aldrig tråig att pussas med <3

    SvaraRadera
  6. vet du, denne septembermåneden har jeg fått vite at jeg mest sannsynlig skal studere i din by, Edinburgh, om noen år. for han jeg elsker drar dit når gymnasiet er ferdig, og så kommer jeg når jeg er klar. Det blir spennende, for jeg vet ikke så mye som en liten smule om byen. men bloggen din gjør meg glad. takk!

    SvaraRadera
  7. Ååh, det høres så fantastisk ut, det du skriver! Selv sitter jeg her (med Mumford & Sons på øret) og fantaserer om hvordan det hadde vært å flytte til London. Bare det å flytte femti mil unna mitt hjemsted her hjemme i Norge syntes jeg var fantastisk modig av meg, hvordan da å flytte til et annet land?

    SvaraRadera
  8. Åh vad kul och vilka fina bilder.

    Sv: Jamen eller hur, man får inte nog av dem.

    SvaraRadera
  9. Åh, det låter helt fantastiskt!

    Mitt september var det mest omvälvande någonsin. Jag sa hejdå till Sverige och hejhej till Edinburgh. I september lärde jag mig att jag överlever på egen hand, och nu överlever jag inte längre. Nu lever jag. På riktigt. Jag har skapat mig en ny verklighet och det är så himla befriande.

    SvaraRadera
  10. Åh, jag är så glad för din skull! Det låter helt underbart. Jag hoppas att du trivs. Kram!

    SvaraRadera
  11. Mitt september var tungt och jobbigt. påbörjade en behandling på psyk, och min sambos föräldrar bestämde sig för att gå skilda vägar. Men hösten kom som ett bombnedslag med kyla och knallröda löv. jag köpte mig en pälsig mössa och drog långt ner över luggen. Andades in och tänkte att äntligen, är hösten här.

    SvaraRadera
  12. jeg blir misunnelig.
    jeg flytta til aberdeen og studerer mat. og her er det fint, og jeg har møtt fine mennesker og jeg har såvidt begynt å si skotske ting som "aye" og "wee". og har også kalt minirommet mitt for "hjem", selvom det ser ut som en fengsel. men det er ikke som å bo i leilighet (bor i halls, med 700 andre), og de jeg har møtt er ikke som venner man kjenner fra før. og kjæresten min er hjemme, og turnerer med bandet sitt, mens jeg sitter på skype i en by som er grå. og jeg vet ikke hvorfor jeg skrev dette, men som regel er jeg glad.

    SvaraRadera
  13. åh vad modigt av dig att flytta! och så himla kul att du har skrivit så mycket om hur det gick till och vad du och dina rumskompisar gör, det är ju jättespännande. det är så himla häftigt att det är så många som flyttar utomlands. det skulle jag också vilja prova. men du kände alltså ganska många där innan du flyttade? det kan ju vara ganska skönt så att man inte känner sig helt utlämnad. kostar det väldigt mycket, alltihop?

    själv har jag tänkt lite på att läsa en språkkurs i Paris, eller på att leta jobb i London, men jag har inte riktigt någon som vill åka med mig och det blir så himla höga studielån för pengar som jag inte har och så tänker jag att jag kanske inte riktigt är redo för det än. men åh jag vet inte. jag tog studenten nu i våras/somras (varför säger man våras egentligen?) och allting känns bara väldigt instabilt. men det är spännande också. mest nervöst just nu.

    du är i alla fall väldigt fin och din blogg är väldigt fin och du verkar ha det väldigt fint i Edinburgh. jag har en kompis som ska söka till olika universitet och colleges i Skottland till nästa höst, i första hand ska hon söka psykologi i Edinburgh. en av mina engelskalärare i högstadiet var också från Skottland och henne tyckte jag jättemycket om.

    många tisdagskramar till dig efter världens brevkommentar.

    SvaraRadera
  14. Åh gud, vilken fantastiskt fin månad! Hoppas att jag får det lika fint när jag flyttar dit.

    Och vilka fina och peppande ord, tack! Och vad fint att höra att du älskar Edinburgh, det är ju dit jag har tänkt flytta. Jo, att plugga i Skottland och sedan flytta till London är planen. Men vem vet, jag kanske tycker om Skottland så mycket att jag bestämmer mig för att stanna haha.
    Vi får se till att träffas om du fortfarande bor kvar när jag flyttar! Puss

    SvaraRadera