måndag 2 juli 2012

Bästa fröken Astrid


1950 kom farfar till Göteborg och flyttade in i Kåken. Ett gammalt ruckel som användes som konstkollektiv. Där hade dom inte råd med vinterjackor och tjuvkopplade alltid ledningarna för lite värme. Där förälskade sig farfar i farmor och dom delade kalla nätter under tunna täcken i en trång säng inne på farfar vrå som inte var större än en garderob.
Sist jag var hos farfar och fingrade i hans bokhyllor hittade jag en bok av Gustaf Fröding (♥). En bok fylld med kärleksbrev till en unga flicka som heter Astrid. Min farmor hette Astrid och hon hade kinder av porslin och hundra skrattrynkor runt ögonen och mungipan. I henne var farfar fasligt kär och innanför bokramen har han skrivit : " Till den goaste i världen "
Sedan har han strukit under med bläckpenna, de meningar han tycker passat in på farmor.
Den boken fick farmor i julklapp 1952 och ett år senare fick dom lilla pappa i famnen.

"Unga flickor brukar vanligen ha en liten släng af melankoli. Men ni är tydligen ingen vanlig flicka."


"...och tänker för er sjelf: kors  i all verlden hvad de karlarne äro dumma!"

12 kommentarer:

 1. fu 17singen va gulligt! och fint

  SvaraRadera
 2. Det där kan vara en av de finaste kärlekshistorierna jag någonsin läst! Så otroligt vackert gjort och helt fantastiskt att man kommer på en sån sak!

  SvaraRadera
 3. nej åh, sånt är så fint!

  SvaraRadera
 4. Åh, vilken fin grej! Väldigt kreativt gjort av din farfar, tycker jag! :) Hade blivit himla glad om någon gjort så för mig. Nu känner jag nästan för att göra så för nån annan.

  SvaraRadera
 5. Så fint! Kan du tipsa om lite läsvärda fina böcker är du snäll?

  SvaraRadera
 6. Jag var på en utställning på rackstamuseet i Arvika för ett tag sedan. Där hade de samlat lite verk från konstnärer som bott i Kåken. Jag hade aldrig hört talas om det innan, men blev väldigt intresserad när jag var där. Det fanns ett par farbröder på plats som hade bott där under tiden de pluggade på Valand. De var så fina och trevliga allihop. Brukade spela Jazz tillsammans under tiden de bodde där. Kanske var din farfar med?

  och ps. Jättefina rader han strukit under. Tycker jag.

  SvaraRadera
 7. men avgudar den översta meningen han skrivit!!!

  SvaraRadera
 8. Ville bara skriva några korta meningar om hur fin din blogg är. Att det är hit jag kikar in när livet blir lite för påtagligt och jag behöver drömma mig bort.
  Jag saknar kärleksbrev. Varför slutade vi att skriva dem? Jag skall söka fram papper och penna o posta iväg ett fint brev åt alla mina älsklingar.
  Kram.

  SvaraRadera
 9. Dina texter är alltid en ljuv läsning. Jag spara dem alltid till sist eftersom jag bara vill läsa mer. Ungefär som att ta den godaste godiset ur skålen sist för att man vet hur god den kommer att smaka.

  SvaraRadera
 10. Längtar alltid tills din blogg uppdateras. Så fort det kommer upp ett nytt inlägg på bloglovin slår hjärtat ett extra slag.

  SvaraRadera